Cross Epoch: Dragon Ball X One Piece

with No Comments 4813

Budak Getah Volume 83

Informasi Chapter

– Premiered: 25 December 2006 (Weekly Shōnen Jump, 2007 #4-5)

– Author(s): Akira Toriyama & Ei’ichirō Oda

– Availability:

  • Weekly Shōnen Jump, 2007 #4/5 (Shueisha, Japanese)
  • One Piece 10th Treasures (Shueisha, Japanese)
  • Shonen Jump, Issue #100 (Viz Media, English)
  • Weekly Shōnen Jump, 2013 #33 (Shueisha, Japanese, digital-only bonus content)

Sipnosis Chapter

Entah bagaimana, Encik Satan menjadi seorang raja. Kuririn (Kurin) dan Chopper pelik bagaimana keadaan ini berlaku. Sebaik sahaja mereka dapat tahu bagaimana mungkin En Satan berjaya melakukannya, penumpang kereta api di luar mula mendapat berita tentang perkhidmatan kereta api yang dihentikan. Kereta api itu kemudiannya berjalan. Sementara itu, di luar angkasa, Bulma dan Nami mencuri beberapa rampasan dari stesen angkasa, kemudian melarikan diri.

Rompakan itu dilaporkan kepada Sanji dan Kame-Sen’nin (Atuk Kame), tetapi Sanji menjawab yang mereka terlalu sibuk sekarang. Lagipun, mereka sedang menuju ke tempat yang penuh dengan gadis jelita!

Di dalam kapal lain, Vegeta (Bezita) mengatakan bahawa mereka tidak perlu menghadiri perhimpunan yang diadakan. Robin menjawab bahawa acara itu akan pasti diadakan sebab langit menjadi gelap semalam. Usopp berkata mereka akan dapat makan apa sahaja yang mereka mahu, tetapi Trunks membalasa yang adanya pertempuran melawan kumpulan Dr Gero malam ini. Vegeta (Bezita) rasa menjengkelkan kalau berlawan dengan kumpulan lemah macam kumpulan Dr Gero jadi memutuskan yang mereka patut pergi. Usopp jadi sangat teruja!

Piccolo (Pikor) dan Zoro nampaknya sesat. Mereka sesat di kawasan bersalji, dan nampak tak tahu jalan yang betul untuk dituju. Mereka terserempak dengan kereta api yang membawa Kuririn (Kurin) dan Chopper dan merancang untuk merompak kereta api tersebut.

Goku terbang untuk mengejar Luffy; Kedua-duanya sedang menuju ke acara tersebut. Goku tanya Luffy kalau mahu pertolongan, tetapi Luffy balas yang dia akan terus berlari. Luffy akhirnya lari hingga jatuh dari tebing. Kemudian Goku memanggil Kinto-Un (Awan Guling) untuk membawa Luffy terbang.

Dengan menaiki senjata terbang mega khas mereka sendiri (Tettiri No. 55), Buggy dan Pilaf sangat obses untuk menguasai dunia. Kedua-dua penjahat menghalang perjalanan, jadi Goku dan Luffy menggunakan gabungan Kamehameha dan Gum-Gum Bazooka untuk membuka jalan mereka. Ternyata mesin terbang yang besar tadi hanyalah papier-mâché (pulpa kertas) yang meliputi kenderaan berbentuk burung kecil. Dua penjahat itu berundur, tetapi Vegeta meletupkan kapal melarikan diri mereka. Kapal yang meletup jatuh ke arah kereta api, jadi Piccolo (Pikor) dan Zoro menghalangnya dengan belakang pedang mereka. Sanji dan Kame-Sen’nin (Atuk Kame) memandu dan melepasi penjahat yang ditewaskan.

Encik Satan ditunjukkan sedang menggunakan Mutiara Naga untuk menyeru Shenlong dan ingin menjadi seorang raja. Mutiara Naga kemudiannya tak boleh digunakan sehingga setahun lagi.

Di sebuah tempat yang jauh dari masyarakat lain, seekor makhluk sedang menunggu rakan-rakannya. Dia hanya meminta satu perkara. Semua watak Dragon Ball dan One Piece munculkan diri untuk nikmati diri mereka dengan makanan dan hidangan yang ada. Ditunjukkan yang Shenlong meminta kawannya semua datang melawatnya di Jamuan Teh Gergasi pada jam 3 petang. Sehari selepas hajat ditunaikan!

Nota Chapter

– Walaupun ia adalah “crossover” antara Dragon Ball dan One Piece, komik ini berlaku dalam suasana luar dari dunia Dragon Ball dan One Piece.

– Pandaman, watak “Easter Egg” yang dicipta oleh Eiichirō Oda boleh dilihat bersembunyi di sudut kiri bawah halaman pertama, tersembunyi di antara kotak naratif dan tepi panel.

– Kanji pada pin Vegeta ialah 菜 (sai atau na), yang bermaksud “sayuran” atau “sayuran”. Ia adalah “sai” dalam “yasai” (“sayuran”), asal usul nama bangsa Saiya (diterbalikkan dari perkataan Yasai) dan Vegeta sendiri (Vegetable –> Vegeta).

– Nama airship milik Buggy dan Pilaf, Tettiri No. 55 merujuk kepada blowfish (Ikan Buntal). Ia merupakan blowfish (dalam bahasa Jepun dipanggil “fugu”) yang digunakan dalam hidangan periuk panas (て っ ち り 鍋; tetchiri-nabe).

– Karakter Cina yang dilihat pada topi yang dipakai oleh Buggy dan Pilaf adalah 悪 (aku), yang bermaksud “jahat / syaitan”.

– Goku dan Luffy melakukan serangan kombinasi Goku Kamehameha dan “Gum-Gum Bazooka” Luffy: “Gum-Gum …” / “Kamehame” … “Bazoo-Ha!”

– Piccolo (Pikor) dan Zoro menjerit “MINEUCHI!” (峰 打 ち), yang merupakan serangan dengan bahagian belakang pedang.

– Pakatan di antara Buggy dan Pilaf agak menarik kerana kedua-dua watak itu bukan sahaja penjahat paling lemah dalam siri masing-masing, tetapi juga berkongsi pelakon suara yang sama (Shigeru Chiba) dalam penyesuaian animasi masing-masing.

– Sama seperti Buggy dan Pilaf di atas, Kuririn (Kurin) menyapa Luffy ketika dia tiba di Jamuan Teh; Kedua-duanya disuarakan oleh Mayumi Tanaka. Walau bagaimanapun, tidak jelas dalam kedua-dua kes ini sama ada Oda melakukan ini secara sengaja, atau secara kebetulan.

– Jadual kandungan dalam setiap isu Weekly Shōnen Jump mempersembahkan ulasan ringkas dari pelukis pelbagai siri, memberikan peminat coretan ringkas mengenai pemikiran pelukis, mulai dari pengumuman yang berkaitan dengan siri ke kejadian yang tidak penting dalam kehidupan peribadi mereka. Akira Toriyama dan Eiichirō Oda masing-masing mengulas mengenai crossover khas ini:

– Terdapatnya seksyen “sejarah” yang disertakan dengan penampilan asal Chapter ini. Crossover ini dikatakan memerlukan lebih kurang tiga tahun tempoh pembuatannya:

00 – Sebelum bercakap mengenai kerjasama, Eiichirō Oda duduk bersama Akira Toriyama pada tahun 2001 dalam satu wawancara yang diterbitkan dalam buku seni One Piece, Color Walk 1. Oda yang mengagumi Toriyama dan karyanya sejak zaman kanak-kanaknya, mendapati bahawa Toriyama adalah peminat hasil kerjanya juga yang telah didedahkan kepada One Piece melalui anak-anak Akira.

01 – Topik kerja bersama pertama kali dibocorkan pada musim luruh tahun 2003 oleh editor Eiichirō Oda, Takahiro Habuta. Habuta juga merupakan editor Akira Toriyama untuk siri Neko Majin dan mencadangkan kepada kedua-dua pelukis supaya mereka berdua bekerjasama untuk sesuatu perkara yang menyeronokkan. Mereka bersetuju dan Oda yang menetapkan jalan cerita tersebut tetapi oleh kerana dia begitu sibuk dengan serialisasi One Piece, projek ini berjalan dengan perlahan.

02 – Pada musim luruh tahun 2005 (dua tahun dari cadangan awal), papan cerita itu akhirnya selesai dengan Oda meletakkan penekanan pada perkara-perkara yang peminat kedua-dua siri suka. Dengan persetujuan Toriyama, Oda menetapkan tentang babak draf yang seterus berlangsung selama enam bulan ke depan.

03 – Pada musim bunga 2006, draf (yang mana Oda telah lukis di antara pelbagai tanggungjawabnya bersama One Piece) telah selesai. Matlamat untuk menerbitkannya di Jump pada akhir tahun telah ditetapkan secara rasmi.

04 – Pada musim luruh, Oda menyerahkan manuskrip itu kepada Toriyama, yang melukiskan wataknya sendiri terlebih dahulu sebelum membawanya kembali ke Oda.

05 – Akhirnya, pada bulan Disember 2006 dengan selesainya halaman berwarna, seluruh manuskrip telah siap untuk diterbitkan.

– Seperti yang dinyatakan di atas, tugas utama penulisan dan ilustrasi pada crossover diberikan kepada Eiichirō Oda  dengan tanggungjawab utama Toriyama hanyalah sebagai memberikan persetujuan draf dan melukis wataknya sendiri. Dalam pengenalan kepada crossover, Toriyama menjelaskan:

Pecahan Halaman

Majoriti siri Dragon Ball dan One Piece dilukis hitam dan putih, tetapi sekali-sekala peminat dihiasi dengan beberapa halaman warna. Pecahan ini akan melihat berapa banyak skala berwarna, merah dan kelabu, atau muka hitam dan putih muncul dalam bab crossover khas ini.

  • Warna Penuh: Halaman 16-18
  • Warna Sedikit: Tiada
  • Hitam dan Putih: Tajuk Utama, Halaman 01-15

Budak Getah Volume 83