Senarai Movie One Piece (Setakat Ini)

with No Comments 7594

1. One Piece: The Movie

one-piece-the-movie
One Piece: The Movie adalah filem pertama dalam siri anime yang popular, One Piece. filem ini mempunyai cerita asal yang terpisah dari jalan cerita dalam anime dan manga. Kisah dalam filem ini berlaku selepas Syrup Village Arc dan sebelum Baratie Arc.

Runtime: 50 minutes

Release Date (s):

 • March 4, 2000
 • DVD: January 21, 2001
 • Blu-ray: November 21, 2009

2. Clockwork Island Adventure

one-piece-clockwork-island-adventure
Clockwork Island Adventure (ね じ ま き 島 の 冒 険 Nejimaki-jima no Bōken) Adalah filem kedua One Piece. Filem ini telah ditayang sebagai double-feature bersama dengan Digimon: Diaboromon Strikes Back sebagai Toei Spring Anime Fair pada tahun 2001.

Pada hujung minggu pembukaannya, ia menduduki tempat kedua. Pada hujung minggu yang akan datang ia turun ke kedudukan nombor tiga. Walau bagaimanapun, dua hujung minggu berikutnya, dalam tempoh 17 Mac hingga 25, ia berjaya menjadi nombor satu box office filem di Jepun.

Runtime: 55 minutes

Release Date (s):

 • March 3, 2001
 • DVD and VHS: October 21, 2001
 • Blu-ray: November 21, 2009

3. Chopper’s Kingdom on the Island of Strange Animals

choppers-kingdom-on-the-island-of-strange-animals

One Piece: Chopper’s Kingdom on the Island of Strange Animals ialah filem animasi ketiga anime, One Piece.

Filem ini telah disiarkan sebagai double-feature dengan Digimon: The Runaway Digimon Express, filem Digimon keenam, bagi Toei Spring Anime Fair bagi tahun 2002.

Filem ini mengelirukan sebilangan peminat kerana Vivi tidak muncul tetapi Chopper ada, dan tidak banyak masa antara Lanun Topi Jerami terpisahkan dengan Vivi dan masa apabila Robin muncul.

DVD hadir dengan cerita pendek: Dream Soccer King!

Runtime: 56 minutes

Release Date (s):

 • March 2, 2002
 • DVD: October 21, 2002
 • Blu-ray: November 21, 2009

4. One Piece The Movie: Dead End Adventure

dead-end-adventure

One Piece Movie: Dead Adventure End (ONE PIECE MOVIEデ ッ ド エ ン ド の 冒 険 Wan Pīsu Za Mubi: Deddo Endo no Bōken) adalah filem animasi keempat anime, One Piece.

Terdesak untuk mendapatkan wang, Straw Hat Pirates bertanding di perlumbaan rahsia antara krew lanun yang dikenali sebagai Dead End Competition.

Di perlumbaan ini, mereka mesti bertarung dengan lanun-lanun yang kuat dan berkuasa, termasuk bekas Marine yang kini menjadi lanun iaitu Captain Gasparde serta pemburu upahan yang juga mahu membunuhnya.

Runtime: 95 minutes

Release Date (s):

 • March 1, 2003
 • DVD: July 21, 2003
 • Blu-ray: December 11, 2009

5. The Cursed Holy Sword

the-cursed-holy-sword

One Piece: The Cursed Holy Sword (ONE PIECE 呪 わ れ た 聖 剣Wan Pīsu Norowareta Seiken) Adalah filem animasi kelima anime, One Piece.

Ia kebanyakannya memberi tumpuan kepada Roronoa Zoro. Lagu endingnya adalah Ano Basho e dan dinyanyikan oleh Harebare . Filem ini dikaitkan dengan cerita animasi pendek Take Aim! The Pirate Baseball King.

Runtime: 95 minutes

Release Date (s):

 • March 6, 2004
 • DVD: July 21, 2004
 • Blu-ray: December 11, 2009

6. Baron Omatsuri and the Secret Island

baron-omatsuri-and-the-secret-island

Baron Omatsuri and the Secret Island adalah ciri animasi yang keenam bagi anime, One Piece.

Pada minggu pertama, Movie ke enam ini berada di tangga ke tiga untuk Box Office di Jepun, bersaing Lorelei dan Shark Tale, kedua-duanya yang berada di tangga pertama dan kedua.

Pada minggu kedua, Movie 6 jatuh ke tangga keempat bersama dengan tayangan perdana Rockman. EXE dan Duel Masters , yang kemudiannya mengambil kedudukan Lorelei di nombor satu dan menolak Shark Tale ke nombor tiga .

Runtime: 91 minutes

Release Date (s):

 • March 5, 2005
 • DVD: July 21, 2005
 • Blu-ray: December 11, 2009

7. One Piece The Movie: The Giant Mechanical Soldier of Karakuri Castle

the-giant-mechanical-soldier-of-karakuri-castle

One Piece Movie: The Giant Mechanical Soldier of Castle Karakuri adalah filem ketujuh dalam anime dan manga siri One Piece. Movie ini berlaku sebelum peristiwa Water 7 Arc.

Runtime: 94 minutes

Release Date (s):

 • March 4, 2006
 • DVD: July 21, 2006
 • Blu-ray: January 21, 2010

8. Episode of Alabasta: The Desert Princess and the Pirates

the-desert-princess-and-the-pirates

One Piece Movie: Episode of Alabasta: The Desert Princess and Pirates adalah filem kelapan dalam anime dan manga siri One Piece. Ia adalah satu penceritaan semula filem yang dipendekkan daripada Alabasta Arc.

Ia telah dikeluarkan pada 3 Mac 2007 dan berada di tangga ke 2 di Box Office Jepun. Filem ini berjaya mengaut sebanyak ¥ 7.075.924 pada box office Jepun dan berakhir di nombor 25 dalam carta akhir tahun.

Ia juga satu-satunya filem One Piece yang memasukkan Vivi di dalam jalan ceritanya.

Runtime: 90 minutes

Release Date (s):

 • March 3, 2007
 • DVD: July 21, 2007
 • Blu-ray: January 21, 2010

9. Episode of Chopper Plus: Bloom in Winter, Miracle Sakura

episode-of-chopper-plus

Episode Chopper Plus: Bloom in Winter, Miracle Sakura adalah filem ke 9 untuk One Piece. Dikeluarkan pada 1 Mac 2008, ia adalah penceritaan semula daripada Drum Island Arc (secara asasnya ia adalah penceritaan berkaitan situasi “what if“).

Ia mempunyai Franky, Nico Robin, dan Thousand Sunny, yang tiada di dalam versi asal.

Selain Wapol, Chess dan Kuromarimo, abang Wapol yang lebih tua iaitu Musshuru muncul di filem ini dengan kuasa buah syaitan baru yang membolehkan beliau menghasilkan spora beracun.

Filem ini mendedahkan bahawa dia juga telah dibuang dari Pulau Drum dan ingin membalas dendam.

Filem ini telah dicalonkan untuk Academy Prize Jepun Animasi of the Year pada tahun 2008, tetapi telah dikalahkan oleh Hayao Miyazaki Ponyo pada Cliff oleh Sea.

Untuk memperingati ulang tahun ke-15 daripada televisyen anime One Piece, edisi khas 2014 filem serta menampilkan rakaman baru, disiarkan di Fuji TV dan saluran yang lain pada 31 Disember 2014.

Rakaman baru yang boleh didapati di filem ini termasuklah adaptasi Drum Island daripada From Decks of the World.

Siaran pada malam Tahun Baru juga berakhir dengan mesej khas daripada Straw Hat Pirates kepada peminat mereka untuk menunjukkan rasa terima kasih mereka untuk ulang tahun kelima belas.

Runtime: 113 minutes

Release Date (s):

 • March 1, 2008
 • DVD: July 21, 2008
 • Blu-ray: January 21, 2010

10. One Piece Film: Strong World

one-piece-strong-world

One Piece Filem: Strong World adalah filem ke 10 One Piece. Skrip filem ini ditulis oleh pencipta manganya sendiri, Eiichiro Oda dan telah diarahkan oleh Munehisa Sakai.

Berita filem pertama muncul semasa memaparkan episod Chopper Plus, di mana a teaser untuk filem kesepuluh diturunkan. Filem ini pada asalnya bertujuan untuk keluaran musim bunga pada tahun 2009, tetapi masalah dengan skrip menyebabkan tarikh keluarannya dipinda ke waktu yang lain.

Akhirnya, filem ini ditayangkan pada 12 Disember 2009. Pada 28 Julai 2012, FUNimation mengumumkan bahawa mereka telah memperoleh lesen untuk filem One Piece: Stron World dan telah mengumumkan tarikh keluaran tayangan pada 19 November.

Seperti yang telah dinyatakan, filem ini adalah cerita asal yang ditulis oleh Eiichiro Oda sendiri sempena Ulang Tahun Kesepuluh One Piece.

Dalam filem-filem sebelumnya, Oda hanya dibekalkan reka bentuk watak dan idea-idea cerita untuk diluluskan. Tetapi untuk One Piece Filem: Strong World, TOEI secara peribadi bertanya kepada beliau sama ada beliau akan menulis skrip.

Jalan cerita filem ini terletak di antara Thriller Bark Arc dan Sabaody Archipelago Arc, kerana Brook ditunjukkan bersama Straw Hat Pirates lain (membuat ini penampilan filem pertamanya), dan Sengoku dan Garp masih dalam kedudukan mereka di Marine.

Sebagai promosi untuk filem ini, 1.5 juta peminat pertama yang pergi menonton filem One Piece: Strong World menerima Manga Volume 0. Hadiah bonus “Manga Volume 0” ini menggambarkan dunia One Piece 20 tahun yang lalu dan secara langsung berkait dengan filem – khususnya ia menggambarkan perang di antara “Pirate King” Gol D. Roger dan lanun legenda “Golden Lion” Shiki.

Runtime: 115 minutes

Release Date (s):

 • December 12, 2009 (Japan)
 • DVD/Blu-ray: August 27, 2010 (Japan); November 19, 2013 (FUNimation)

11. One Piece 3D: Straw Hat Chase

one-piece-3d-straw-hat-chase

One Piece 3D: Straw Hat Chase adalah filem One Piece ke 11 dan ditetapkan sebelum 2 years timeskip. Ini adalah keluaran filem pertama One Piece dalam CGI 3D dan filem kedua One Piece sejak Movie 3 yang double-feature.

Filem ini telah dipaparkan bersama dengan “Toriko 3D: Gourmet Adventure”, kedua-dua yang dilabelkan sebagai “Jump Heroes Film”. Double-feature telah dikeluarkan pada 19 Mac 2011.

One Piece 3D: Straw Hat Chase dijual pada harga ¥ 3,990 (RM 160) manakala hari yang sama akan menampilkan pembebasan dua cakera yang mempunyai bahawa pengembaraan khas dan Toriko / One Piece dan juga yang akan dijual pada harga ¥ 7,980 (RM 322).

Runtime: 30 minutes

Release Date (s):

 • March 19th, 2011

12. One Piece Film: Z

film-z

One Piece Film: Z adalah filem ke 12 One Piece, yang dikeluarkan pada 15 Disember 2012. Skrip untuk filem ini dikarang oleh Osamu Suzuki, dan diarahkan oleh Tatsuya Nagamine dan Eiichiro Oda sebagai penerbit eksekutif. Yasutaka Nakata menulis lagu tema untuk filem ini.

Dikatakan setanding dengan Senjata Purba (Ancient Weapon), senjata muslihat Marine “Dyna Stones” tiba-tiba telah dicuri dan lelaki yang bertanggungjawab adalah bekas Laksamana Marine (ex-Admiral) “Z” , yang menghalang pengembaraan Straw Hat Pirates.

Ibu Pejabat Laut (Marine Headquaters) akhirnya mengambil langkah untuk menangani konspirasi yang bakal mengancam dan menggoncangkan Dunia Baru (New World). Kuzan juga terjumpa dengan Straw Hat Pirates di Dunia Baru. Akhirnya, Luffy dan anak-anak kapal mengambil pendirian terhadap Z dan kuasa Dyna Stones yang luar biasa itu

Runtime: 107 minutes

Release Date (s):

 • December 15, 2012 (Japan)
 • September 30, 2014 (FUNimation Dub)

13. One Piece Film: Gold

one-piece-gold

One Piece Film: Gold adalah filem One Piece ke-13, yang dikeluarkan di pawagam Jepun pada 23 Julai, 2016.

Filem ini pertama kali diumumkan berikutan penyiaran Episode of Sabo. Tajuk dan tarikh keluaran filem itu diumumkan pada isu pertama 2016 majalah Weekly Shonen Jump Shueisha.

Majalah itu juga mengumumkan bahawa filem itu akan diarahkan oleh Hiroaki Miyamoto, skrip oleh Tsutomu Kuroiwa, dan Eiichiro Oda akan berkhidmat sebagai penerbit eksekutif filem itu, seperti filem sebelumnya.

Kedua isu 2016 majalah Jump Mingguan Shonen Shueisha memberikan bonus tambahan yang digabungkan dengan tiket pra-jualan.

One Piece Film: Gold menerima versi ani-komik (animasi komik) filem yang dikeluarkan di Jepun pada 25 Julai 2016.

Runtime: 119 minutes

Release Date (s):

 • July 23, 2016

Korang dah tengok kesemua filem-filem ini?

Leave a Reply